A Microsoft a Windows 10 vélhetően idén ősszel megjelenő frissítésének kiadását követően változtatni fog a rendszer új verzióinak elnevezésén. A cég az eddigi nehezen beazonosítható kódnevek helyett ugyanis egyértelműbb jelölése fog áttérni, amiben pontosan lehet majd tudni, hogy melyik verzió frissebb, illetve pontosan mikor is jelent meg.

Legalábbis így tudja a Windows Central, aminek információi szerint Redmond szakítani fog az évek óta alkalmazott Redstone jelölésmóddal, és helyette egy dátum alapú kódolásra tér majd át. A Windows 10 frissítéseit így ezek után például 19H1, 19H2, 20H1, 20H2, stb. nevekkel fogja azonosítani, ahol értelemszerűen az első két szám a várható megjelenés évét, míg a H1, H2 az éven belüli félévet jelöli majd ki.

A Microsoft a Windows 10 verziószámozásában már most is hasonló jelölést használ, hiszen abban az első két jegy a kiadás évét, míg a második kettő a kiadás havát jelöli ki. A belső kódnevek esetében a féléves felbontást az indokolja, hogy ezeknél nem lehet pontosan tudni, hogy mikor is kerül majd az adott verzió kiadásra (hasonlóan ahhoz, ahogy úgy tűnik, hogy most az Tavaszi Alkotói Frissítés is csúszik pár hetet) - ez a jelölésmód pedig némi mozgásteret hagy majd a cégnek.

Az első, már az új szisztéma szerinti kódnéven fejlesztésre kerülő Windows 10 frissítés az Insider csatornán idén ősztől elérhető, de kiadásra várhatóan csak 2019 tavaszán kerülő lehet majd.