A Facebook, miután kiderült róla, hogy több milliárd (köztük több tízezernyi magyar) felhasználója adatát adta ki harmadik feleknek, titokban megőrizte a felhasználói által törölt videókat is, lenyúlta a hívás- és üzenetlistát is az alkalmazását futtató mobilokról, a hét közepén újabb adatvédelmi szempontból botrányos viselkedést volt kénytelen elismerni. Mark Zuckerberg ugyanis egy interjúban elárulta, hogy a cég felhasználói elvileg privát üzenetek küldésére használható szoftverén, a Messenger-en át folytatott kommunikációját is folyamatosan figyelik.

Zuckerberg elmondása szerint ugyanakkor pánikra semmi ok, mert a privát üzeneteket, illetve az azokban elhelyezett linkeket és képeket a Facebook kizárólag jó célból vizsgálja meg. Ez pedig nem más, mint a kártevők, valamint az illegális tevékenységek (mint pl. gyerekek rovására elkövetett visszaélések) elleni küzdelem, aminek szerinte így tudják megakadályozni terjedését az oldalon, illetve kapcsolt szolgáltatásain át.

A Facebook egyébként a napokban módosította is adatvédelmi tájékoztatóját, amiben már egyértelművé teszi, hogy a Messenger-en - sőt, az Instagram-on - át küldött üzenetek és képek sem tekinthetők igazából privátnak, mert hogy ezeket is éppen úgy figyelik, mint a magán a közösségi oldalon közzétett megosztásokat és kommenteket. Zuckerberg szerint ugyanakkor ez igazából manapság már megszokott dolog, és rendszerük "nagyon hasonló ahhoz, amit más internetes cégek is alkalmaznak manapság".

Ez ugyanakkor a valóságban nincs feltétlenül így, hiszen pl. a Messenger egyik legnagyobb konkurense, a WhatsApp végpontok közötti titkosítást alkalmaz a privát üzenetek küldéséhez - így esetében még az üzemeltetők sem láthatnák rá arra, hogy pontosan miket is küldenek egymás között felhasználóik.