Az AMD a hét közepén bejelentette, hogy elérhetővé tette partnerei számára azokat, még az év elején beígért javításokat, amik az ő processzoraiban is azonosított Spectre sebezhetőségek kihasználása ellen védenek. Ezeket az ún. mikrokód-frissítéseket a BIOS vagy operációs rendszer tudja betölteni a processzorba a gép indulásakor.

Bár az AMD már januárban kiadott ilyen javításokat egyes processzoraihoz, azok akkor nem védtek az összes kihasználási móddal szemben, ráadásul problémásnak is bizonyultak bizonyos konfigurációkon. Ezért a Microsoft, ami eredetileg elkezdte a Windows frissítések részeként is terjeszteni ezeket, végül visszavonta őket.

Redmond azonban a most keddi foltnapon ismét elkezdte terjeszteni a javításokat, immár egy bővített patch formájában. Így mostantól az AMD-s gépek felhasználói is biztonságban érezhetik majd magukat a szóban forgó sebezhetőségek kihasználásával szemben, akkor is, ha alaplapjuk vagy gépük gyártója nem adott ki frissített BIOS-t az általuk használt termékekhez.

Legalábbis akkor, ha az utóbbi 7 évben kiadott processzort használnak - az AMD ugyanis a javítást csak a 2011-ben kiadott első generációs Bulldozer és későbbi lapkáihoz tette elérhetővé. Az ennél régebbi chipekhez szánt frissítések kiadásáról az AMD nem tett említést bejelentésében.

A gyártó ugyanakkor még így is adós maradt néhány folttal az újabb processzorai vonatkozásában. A most kiadott javítások ugyanis az időközben felfedezett újabb - immár kifejezetten az AMD chipjeit érintő - sebezhetőség kihasználásával szemben még nem védenek.