A Windows nyílt forrású klónjaként is ismert ReactOS készítői a hét elején egy új verzióját jelentették be forrású rendszerüknek, ami ezúttal egy igen jelentős előrelépést testesít meg a szoftver történetében. A most megjelent 0.4.8-as verzió ugyanis már tartalmazza az első olyan fejlesztéseket, amiknek köszönhetően végre az XP-nél újabb rendszerekre - köztük a Windows 10-re - készült kódok (köztük egy rakás új játék) is futtathatóvá válnak a teljesen ingyenes környezetben.

A ReactOS korábbi kiadásai a Windows NT kernel 5-ös sorozatával voltak csak kompatibilisek, amik a Windows 2000, a Windows XP, valamint a Windows Server 2003 alatt teljesítettek szolgálatot. A most megjelent új verzió azonban már a Windows NT kernel 6.x és újabb verzióiban megjelent fejlesztéseket is tartalmaz, amely rendszermagok a Windows Vista, Windows 7, Windows 8, valamint a Windows 10 lelkét adják.

Az új ReactOS - futtatásához akár alig 96MB memória is elég lehetAz új ReactOS - futtatásához akár alig 96MB memória is elég lehet

Ezeknek köszönhetően már olyan alkalmazások, illetve kernel módú bővítések is futtatható válnak a ReactOS alatt, amik a szóban forgó újabb Windows-okat igényelnek - köztük pl. számos, az elmúlt egy évtizedben megjelent játékprogram. A támogatás megjelenése persze egyelőre csak kezdetleges, így ez jelenleg nem jelenti azt, hogy minden ilyen kód működőképes lesz az új rendszer alatt is, csak azt, hogy van, ami mostantól már megy, míg a korábbi kiadásokban nem volt működőképes.

Ezen kívül az új verzió fejleszti a felhasználói felületet is, amiben mostantól jobban személyre lehet szabni a tálcát, illetve az alkalmazások előbbiről felnyíló buborékértesítéseket is meg tudnak jeleníteni. A parancssor új verziója már automatikus kiegészítéssel tudja gyorsítani a gépelést, és működik a cserélhető médiumokat kiadó, illetve a hálózati erőforrásokat leválasztó menüpont is a fájlkezelőben.

A ReactOS legújabb verziójának fejlesztéseiről itt lehet bővebben olvasni, míg az operációs rendszert magát innen lehet letölteni. Használata éles gépen továbbra sem javasolt, de LiveCD-ről vagy egy virtuális masinán bátran ki lehet próbálgatni.