Kicsit nehéz elhinni, de a héten már kereken két évtizede volt annak, hogy a Windows 98 megdobta azt a mutatványt, ami egyértelműen ott van minden idők első 5 leggyakrabban felidézett bemutatópillanata között. Az akkor vadiúj, még ki sem adott operációs rendszer ugyanis bemutatójának napján egy akkora hátast dobott több száz ember előtt, hogy hirtelen Bill Gates és munkatársa is lefagytak vele együtt jópár másodpercre.

Az ominózus eseményre az 1998-as COMDEX kiállításon került sor, ahol először demonstrálta a Microsoft a Windows 95 utódjának szánt rendszer fejlesztéseit. Ezek között volt egy, a korábbiaknál jóval okosabb Plug-and-Play alrendszer is, ami immár automatikusan képes volt a gépre annak bekapcsolása után rádugott eszközöket is felismerni, sőt, a hozzá tartozó meghajtókat is automatikusan felkutatni és akár az internetről is letölteni.

A rendszerrel együtt a bemutatót tartó microsoftosok is lefagytak pár másodpercreA rendszerrel együtt a bemutatót tartó microsoftosok is lefagytak pár másodpercre

A bemutatón éppen a Windows 98 szóban forgó képességét szerették volna az előadók: Bill Gates és munkatársa, Chris Capossela demonstrálni egy szkenner csatlakoztatásával. Ez részben sikerült is nekik - de amikor a rendszer elkezdte a meghajtót telepíteni az eszközhöz, hirtelen meghalt: élőben, a több száz fős közönség előtt dobott egy Kék Halált (BSOD), majd lefagyott.

Az ominózus Kék Halál képernyő. A részletek a korai videótechnológia miatt nem kivehetők.Az ominózus Kék Halál képernyő. A részletek a korai videótechnológia miatt nem kivehetők.

De nem csak a Windows 98, hanem a két előadó is, akiket nyilvánvalóan teljesen váratlanul ért a rendszer összeomlása. A több másodpercnyi kínos csöndet végül az akkor még a Microsoft elsőszámú vezetőjét képező Gates törte meg, aki - egyébként igen frappánsan - azzal ütötte el a dolgot, hogy "Na, épp' ez az, amiért még nem adjuk a rendszert", mire munkatársa csak annyit tudott válaszolni, hogy "Pontosan".

A Windows 98 végül két hónappal később, 1998 június 25-én vált megvásárolhatóvá - és az apró bemutatós baki, valamint annak ellenére, hogy csak a nyár elején jelent meg, 1998 legjobban fogyó szoftverévé vált, 25 millió világszerte eladott példányával. A COMDEX-en produkált hátasa pedig a Windows-t szidni szerető népek egyik kedvenc mémjévé vált.