A Google, miután Android rendszerével egy évtized alatt gyakorlatilag teljesen letarolta az okostelefonok piacát, a jelek szerint a "butatelefonok" szeletkéjét is be akarja kebelezni. Erre utal, hogy a cég a napokban 22 millió dollárt (6.2 milliárd forintot) fektett egy, kifejezetten ilyen készülékekre szánt rendszerbe.

A KaiOS a Mozilla egykor Android-gyilkosnak szánt, de végül csúnyán elbukott - először Boot to Gecko-nak hívott, majd Firefox OS-nek átnevezett - rendszerének továbbfejlesztését képezi, amire az után csapott le egy amerikai startup, hogy a Firefox-ot fejlesztő cég lemondott róla. A Google most ebbe a cégbe fektette be az említett, igen jelentősnek tekinthető összeget.

A KaiOS az olcsóbb, "buta" mobilok operációs rendszerét képeziA KaiOS az olcsóbb, "buta" mobilok operációs rendszerét képezi

A KaiOS nagy előnye, hogy rendkívül kis erőforrásigénnyel rendelkezik, így nagyon olcsó - akár pár ezer forintos - mobilokon is tud működni. A rendszer ezen kívül szinte teljes egészében webes technológiákra épül, aminek köszönhetően a szokásosnál jóval könnyebben lehet a webes szolgáltatásokkal integrálni. A KaiOS ugyanakkor egy, a Play Store-hoz hasonló saját alkalmazásbolttal is rendelkezik, amiből számos app-ot lehet a vele működő készülékekre letölteni.

A keresőóriás nem titkolt célja a befektetéssel az, hogy elérje: a cég alkalmazásait és szolgáltatásait - mint a Google Assistant, a Google Maps, a YouTube és persze a Google kereső - használják az ilyen, "buta" telefonok vásárlói is. A KaiOS eddig már az Alcatel, a Nokia és néhány kisebb gyártó egy-egy mobiljának operációs rendszerét képezte, de a cég előrehaladott tárgyalásokat folytat több amerikai szolgáltatóval és másik készülékgyártóval is az együttműködésről.