Azok a felhasználók, akik nem váltanak át rövidesen az Android legújabb verziójára, kénytelenek lesznek számolni azzal, hogy hackerek - vagy akár hétköznapi cégek - egy újonnan azonosított sebezhetőséget kihasználva követhetik majd őket, bárhová is mennek. A Google ugyanis nem fogja javítani a szóban forgó sérülékenységet a mobilos rendszer régebbi változataiban, kompatibilitási okokra hivatkozva.

Legalábbis ezt állítja a biztonsági rést felfedező Nightwatch Cybersecurity, ami a napokban hozta nyilvánosságra a gyengeség részleteit - öt hónappal az után, hogy a cég értesítette róla a Google-t. Bár jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az egyébként a felhasználók követését Wi-Fi révén lehetővé tevő sebezhetőséget eddig kihasználták volna, a részletek mostani leleplezését követően azonban nyilvánvalóan jelentősen megnőnek ennek esélyei.

A probléma egyébként az Android 6.0-tól kezdve minden verziót érint, kivéve az új Android 9.0 Pie-t, amiben a Google még a végleges változat augusztusi publikálása előtt javította azt. Szintén érintettek az Androidon alapuló forkolt operációs rendszerek, illetve az azokkal működő készülékek is, köztük pl. a FireOS és a Kindle is, amik esetében ugyanakkor jelenleg nem zárható ki, hogy a gyártók mégis foltozzák azokat.