A Microsoft a csütörtöki napon jelentette be, hogy korábbi közleményeivel ellentétben mégsem fog alapvető változtatásokat végrehajtani Internet Explorer nevű böngészőprogramjának kiegészítő modulokat kezelő részében. A cég a tervek változását azzal indokolta, hogy korábban tévesen hitte úgy: technológiája sérti az Eolas szabadalmát.

A Microsoft még múlt év végén, az Eolas-szal szemben a böngészőbe automatikusan betöltődő kiegészítő modulok technológiája kapcsán folytatott pere elvesztése után jelentette be, hogy jelentős átalakításokat tervez az Internet Explorer programjában. A bíróság akkor a Microsoftot 521 millió dollár megfizetésére kötelezte az Eolas szabadalmának megsértése miatt.

Az eset nagy vihart kavart a Microsoft berkein kívül is, hiszen egy minden böngészőben használt, ám korántsem új technológiáról volt szó, amelyre sokak szerint az Eolas-nak nem volt joga szabadalmi oltalmat kérni. Miután maga a World Wide Consortium is tiltakozott a döntés ellen, a Szabadalmi Hivatal bejelentette, hogy felül fogja vizsgálni az ominózus szabadalmat.

"A Szabadalmi Hivatal eljárása akár az Eolas szabadalmának megsemmisítésével is járhat", fogalmaz csütörtöki közleményében a Microsoft, "ezért egyelőre nem fogunk változtatásokat végrehajtani az Internet Exploreren". A bíróság egyébként a vizsgálat lezárásáig felfüggesztette azt a rendelkezést, ami előírta volna a Microsoft számára a szabadalom által leírt technológiák eltávolítását programjaiból.

Az Eolas az üggyel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy ők továbbra is nyitottak a Microsofttal történő megegyezésre - véleményük szerint az 52 milliárd dolláros cégnek nem jelentene problémát licencelni a technológiát. "Szó szerint dollármilliárdokra tettek szert és védték meg Windows-birodalmukat ennek a találmánynak a segítségével", fogalmazott a cég nevében nyilatkozó ügyvéd.

Azt, hogy a Szabadalmi Hivatal döntése a felülvizsgálat ügyében mikorra várható, egyelőre még nem lehet tudni.