Miközben a világ arra vár, hogy a Microsoft végre újra kiadja a Windows 10 legújabb, korábban visszavont verzióját, újabb rossz hírek érkeznek utóbbival kapcsolatban. A napokban ugyanis kiderült, hogy a már hetek óta késő Októberi Frissítés a korábban már azonosított mellett legalább egy másik adatvesztési hibával is rendelkezik, aminek felfedezése miatt még tovább csúszhat kiadása.

Az újabb problémába a felhasználók akkor futhatnak bele, ha egy olyan .zip fájlt próbálnak meg kitömöríteni az Intéző segítségével, amiben foglalttal azonos nevű állományok már léteznek a célkönyvtárban. Normál esetben ilyenkor a Windows-nak meg kellene kérdeznie, hogy felülírja -e az érintett fájlokat, vagy hagyja ki őket a kitömörítésből - az új verzióban azonban ez nem történik meg.

Ehelyett a rendszer szó nélkül átugorja az állományokat, amiről azonban még csak nem is tájékoztatja a felhasználót. Ha utóbbi abban a hitben, hogy a kitömörítés rendesen megtörtént, ezek után letörli az eredeti .zip állományt, adatokat veszthet el, amik így már sem betömörített, sem kitömörített formában nem áll majd rendelkezésére.

Ráadásul a hibát - akárcsak a korábbi adatvesztést okozó bugot - az insiderek már hónapokkal korábban jelezték a Microsoftnak, ami azonban ezt sem javította ki azt az Október Frissítés eredeti - azóta visszavont - változatának kiadásáig.

Ezen kívül egyébként egy másik, bár kevésbé kritikusnak tűnő bugot is sikerült azonosítani az új frissítésben. Az alatt ugyanis egyes alkalmazásokban valamiért nem jelennek meg bizonyos speciális Unicode karakterek (pl. a 0x2605 és 0x2606 kódú, csillagokat mintázó szimbólumok).

Jelenleg nem egyértelmű, hogy az újabb bugok (újra)felfedezése milyen hatással lesz az Októberi Frissítés kiadására. A hónapból mindenesetre már csak egy hét van hátra, így nem zárható ki, hogy az egyébként 1809-es verziószámmal rendelkező Októberi Frissítés végül csak novemberben válik majd letölthetővé a végfelhasználók számára.