A Google hamarosan egy olyan változtatást vezet be videómegosztó oldalán, amit - a legutolsó változtatással szemben - vélhetően felhasználói legtöbbje kitörő örömmel fog fogadni. A cég ugyanis pár héten belül megszünteti a YouTube klipek esetében az ún. annotációk megjelenítését - azaz, azon különböző szöveges címkéket amik a videók egy részét vagy akár szinte egészét ki tudták eddig takarni.

A még 2008-ban bevezetett annotációk célja eredetileg hasznos kiegészítő információk, helyesbítések, illetve külső hivatkozások megjelenítésének lehetővé tétele lett volna a videók felett - de legtöbbször a feltöltők nagyon rosszul, illetve más célokra használták azokat. Ennek következményeként viszont sokszor olyan helyzet állt elő, hogy a videótartalmat nem is lehetett rendesen látni, mert azt részben vagy teljesen a szóban forgó, félig átlátszó annotációs dobozok fedték el.

Az annotációktól sokszor nem vagy alig lehetett a tényleges videótartalmat látniAz annotációktól sokszor nem vagy alig lehetett a tényleges videótartalmat látni

A videómegosztó oldalon ugyan a feltöltők már több mint egy éve nem tudják ilyen címkékkel telerakni videóik felületét, a 2017 tavasza előtt feltöltött klipek esetében azonban az oldal továbbra is megjelenítette a gyakran rendkívül idegesítő, és a videótartalom élvezetét akadályozó feliratokat. 2019 január 15-től kezdődően azonban ez megszűnik a régi videók esetében is, így azok gond nélkül lesznek nézhetők a továbbiakban.

A változást elsősorban azok fogják észre venni, akik gyakran néznek régebbi videókat, illetve azt asztali gépükről teszik. A Google ugyanis a YouTube mobilos változatában sosem implementálta az annotációk megjelenítését, így a videókat ott nézegető felhasználók eddig sem találkoztak a most végre a desktop változatban is megszűnő fícsörrel.