Úgy tűnik, hogy a közelmúltban végleg fordulóponthoz érkezett a legnagyobb és legismertebb kriptovaluta, a Bitcoin - és ezzel valószínűleg szinten minden társa - is. A kriptopénz történetében ugyanis először durván csökkent annak a számítási kapacitásnak a mennyisége, amit bányászatára fordítanak - ami egyértelmű jele annak, hogy sorra kezdték el leállítani és valószínűleg felszámolni is a Bitcoin-bányákat.

Mindennek oka az, hogy a Bitcoin árfolyama az elmúlt hónapok során olyan alacsonyra csökkent, ahol egyszerűen már éri meg a leghatékonyabb bányászati hardvereket sem üzemeltetni, miután az (ti. az elektromos áram és a hardverek avulása) többe kerül, mint amennyi kriptoérmét lehet kitermelni a folyamat során.

Durván csökkenésnek indult a Bitcoin-bányászatra fordított számítási kapacitás mennyiségeDurván csökkenésnek indult a Bitcoin-bányászatra fordított számítási kapacitás mennyisége

Bár egy ideig sokan bíztak az árfolyam visszaemelkedésében, mára a legtöbben belátták, hogy erre reális esély nincs, miután a váltási ráta az év eleje óta tartó gyakorlatilag folyamatos esése megállíthatatlannak tűnik. Míg egy éve még közel 20.000 dollárt is megadtak a Bitcoin darabjáért, pár napja már 3.700 dollár alatti összegért is tudott vásárolni a kriptopénzből az a kevés ember, aki ezt ezen a ponton még jó ötletnek tartotta.

Ez egyébként jó hír a Föld szempontjából, mert azt jelenti, hogy a kriptopénz valószínűleg nem fogja a globális klímakatasztrófát tovább súlyosbítani. Ezen kívül a videókártyát vásárlók is örülhetnek, mert hamarosan valószínűleg még az eddigieknél is olcsóbban lehet majd viszonylag erős videóadaptereket is kapni, miután a visszaesett kereslet miatt kénytelenek lesznek azok árait csökkenteni a gyártók és forgalmazók.