A Seagate hétfőn jelentette be a világ eddigi legnagyobb kapacitású merevlemezének piacra dobását. Az Exos termékcsaládot bővítő új 3.5 colos egységen egyszerre akár 16 terabájtnyi adatot is lehet tárolni - egy terabájttal többet, mint az eddigi legnagyobb ilyen egységen.

Mindez a Seagate ún. Hősegített Mágneses Felvevő (HAMR) technológiájának köszönhető, ami egy aprócska lézer segítségével teszi lehetővé az adatok minden korábbinál nagyobb sűrűségben történő felírását a merevlemez-korongokra. Utóbbi felületét olyan speciális anyaggal vonták be, ami mágneses szempontból stabilabb a hagyományos merevlemezekben található társainál, és csak akkor hajlandó állapotát megváltoztatni ha előtte alaposan felmelegítik.

Seagate Exos 16 TBSeagate Exos 16 TB

Az egység írófejében elhelyezett aprócska lézer pontosan ezt teszi meg: felmelegíti a lemezt, de csak azt a sávját, amire éppen az adatok írásra kerülnek. Mivel a szomszédos sávok a melegítés hiányában nem változtatják meg állapotukat, sűrűbben lehet őket egymás mellé pakolni - így pedig azonos felületen nagyobb adatsűrűségű tárolást lehet elérni.

Az új merevlemez egy aprócska lézer segítségével éri el világrekorder kapacitásátAz új merevlemez egy aprócska lézer segítségével éri el világrekorder kapacitását

Ez jelenleg "csak" 16 terabájtot jelent, de a Seagate már most közölte, hogy a merevlemez következő generációs modellje - amit két év múlva tervez kiadni - már akár 20 TB-nyi adatot is be tud majd fogadni.

A Seagate egyelőre nem árulta el, hogy az új, 16 TB-os egységet mikor és milyen áron lehet majd a boltokban keresni.