Bár a Microsoft a Windows 10 utóbbi frissítéseiben számos új opciót vezetett be a rendszer által végzett adatgyűjtés korlátozására, a jelek szerint az valójában nem mindig veszi figyelembe ezeket. Így a rendszer akkor is elküldi a cég szervereinek, hogy a felhasználót mit csinált és merre járt, ha az megtiltja ezt neki.

Legalábbis erről számolnak be felhasználók a Reddit-en, akik szerint a Microsoft weblapján akkor is fel tudják hívni korábbi tevékenységeiket felsoroló ún. aktivitási naplójukat, ha ennek elkészítését letiltotta a Windows 10 beállításai között. Ez nyilvánvalóan csak akkor lehetséges, ha a rendszer a tiltás ellenéri is feltölti az információkat a redmondi szerverekre.

A szóban forgó funkciót egyébként a Microsoft a Windows 10 tavasszal megjelent Áprilisi Frissítésében vezette be, azzal a céllal, hogy egyszerűsítse a felhasználók számára a megkezdett tevékenységeik folytatását egy másik eszközre (pl. a gép mellől felállva okostelefonra) történőt váltás esetén. Az aktivitási naplóban így például megtalálhatók a korábban elindított alkalmazások felsorolása, de emellett az Edge böngészővel felhívott weblapok listája és az Office alkalmazásokban végzett tevékenységek listája is.

Bár az online adatvédelmi központban lehet kérni ezek törlését, nyilván az ideális az lenne, ha a rendszer a beállításoknak megfelelően eleve fel sem töltené azokat a Microsoft szervereire.

Nekünk egyébként nem sikerült a problémát reprodukálnunk, azaz nálunk a korábbi letiltásnak megfelelően nem volt láthatóak a korábbi tevékenységek. Ez arra utalhat, hogy a jelenség esetében csak valamilyen bugról lehet szó, ami csak a Windows 10 telepítéseknek, illetve -felhasználóknak csak egy részét érinti.