Az orosz propaganda álhírekből épített álomvilágának, illetve a szovjet fordított viccek tökéletes példáját sikerült hoznia az orosz nemzeti televíziónak a napokban - derül ki a BBC egy új anyagából. Eszerint ugyanis a működésében és hitelességében is leginkább a magyar "köz"tévéhez hasonlítható Russia 24 egy tudósításában valódi, csúcstechnológiás robotként mutatott be egy valójában mindössze robotjelmezbe öltöztetett, illetve robotként mozogni próbáló embert.

A klipben az adó az Oroszországban évente megrendezett Projektoria kiállításról számolt be, ahol a "robot" az egyik műsorszámban lépett fel, több más előadóval együtt egy táncot előadva. Bár a szervezők nem csináltak titkot abból, hogy Boris esetében nem egy valódi mechanikus szerkezetről és mesterséges intelligenciájáról, hanem egy jelmezbe öltözött emberről van szó, az állami tévé mégis az orosz csúcstechnológiás fejlesztések szép példájaként mutatta be azt.

Boris "robot" számolt és táncot is előadott a színpadonBoris "robot" számolt és táncot is előadott a színpadon

A BBC szerint ráadásul lehetetlen, hogy a TV munkatársai ne tudták volna azt, hogy a robotikus külső mögött valójában egy ember van a szerkezet belsejében, hiszen az illetőnek például a nyaka is egyértelműen kilátszott a nem éppen tökéletesen záró jelmezből - és persze mozgása és beszéde is inkább emberi, mint sem gépi volt.

Kizárt dolog, hogy ne vették volna észre a nyakánál a jelmezből kilátszó embert a TV munkatársaiKizárt dolog, hogy ne vették volna észre a nyakánál a jelmezből kilátszó embert a TV munkatársai

További érdekesség, hogy a leleplezés után a Russia 24 el is távolította egy időre az inkriminált tudósítás klipjét az internetről, bár később újra elérhetővé tette azt.

A mostani egyébként már a sokadik alkalom, hogy az orosz állami propagandamédiumokat hírfabrikáláson kapják. Korábban arra is volt példa, hogy a putyini befolyás alatt álló TV egy több éves videójátékból származó felvételt orosz kémműholdak által valódi háborús területekről készített friss felvételként prezentált.