Bár az idei év elejére egyébként is igen derekas memória-áresést lehetett várni, a jelek szerint egyes modulok ára még annál is jobban fog zuhanni mint eddig gondoltuk. A szerverekbe szánt DRAM-ok árának csökkenése ugyanis a 20%-ot is meghaladhatja 2019 első negyedévében.

Legalábbis ezt állítja a DRAMeXchange piacelemző cég, aminek információi szerint 2018 végére jelentős túlkínálat jelent meg a gyártói piacon - és ez készteti újabb csökkentésre utóbbiakat. A korábbi prognózisok az idei év első három hónapjára "csak" 15%-os áresést jósoltak, az új adatok szerint azonban legalább 20%-os további mérséklését lehet majd várni a szerverekbe szánt memóriáknak.

A dolog hátulütője ugyanakkor a cég szerint, hogy a gyártók az alacsonyabb árak miatt nem fognak új üzemeket építeni, sőt, technológiai fejlesztéseik ütemét is visszafogják majd.

Jelenleg egyébként úgy tűnik, hogy az év hátralévő részében is folytatódni fog a memóriák árának zuhanása - bár az év vége felé haladva várhatóan egyre kisebb mértékű csökkenéssel.