A Microsoft a múlt hét végén egy olyan bővítményt adott ki két konkurense: a Google és a Mozilla böngészőjéhez, ami még az eddigieknél is biztonságosabbá teszi az azokkal történő szörfölést az immár 30 éves világméretű hálózaton. A kiterjesztés ugyanis lehetővé teszi a szóban forgó szoftverek számára, hogy kiaknázzák a Windows Defender Application Guard (WDAG) technológiájában rejlő lehetőségeket.

Az eddig csak az Edge-t védő WDAG lényege, hogy egy amolyan virtuális gépben nyitja meg a nem megbízhatónak tartott weboldalakat, ami élesen el van választva a szoftvert futtató operációs rendszertől. Ez ugyan némileg lassabb működést eredményez az ilyen szájtok esetében, viszont drámai mértékben megnehezíti utóbbiak számára, hogy megtámadják vagy kártevőt helyezzenek el a böngészőt futtató gépen. A megbízható oldalakat a böngésző továbbra is normál módon nyitja meg.

A Windows Defender Application Guard a veszélyes weboldalakat külön virtuális gépbe zárja a biztonság érdekébenA Windows Defender Application Guard a veszélyes weboldalakat külön virtuális gépbe zárja a biztonság érdekében

A most kiadott bővítmények némi "csalást" használnak a plusz védelmi vonal a Chrome-ba és a Firefox-ba ültetéséhez. Mivel ugyanis ezek a szoftverek nem rendelkeznek ezzel a biztonsági technológiával, a potenciálisan veszélyes weboldalakat nem utóbbiak motorjával, hanem az Edge segítségével nyitja meg - amiből ugyanakkor a felhasználó semmit vagy csak keveset vesz észre, hiszen mindez ugyanabban a böngészőablakban történik meg.

Ráadásul ha a webezők biztonságos linkre kattint, amit nem kell pluszban védeni, a bővítmény nem avatkozik közbe, és hagyja, hogy azt az eredeti szoftver, tehát a Chrome vagy a Firefox kezelje.

Az új, Windows Defender Application Guard bővítményt egyelőre csak az Insider program résztvevői tudják kipróbálni - és ők is csak akkor, ha a Windows 10 Enterprise vagy Pro változatát futtatják, mivel a technológia a Home kiadáson nem érhető el.