Az Európai Unió a napokban egy olyan levelet küldött több nagy játékkiadónak és a Steam játékáruház gazdájának is, amiben arról tájékoztatja őket: megsértették, illetve jelenleg is megsértik a területén hatályos törvényeket. A szóban forgó cégek ugyanis olyan, földrajzi alapú korlátozásokat (geo-blokkolás) alkalmaztak vagy alkalmaznak játékaik aktivációs eljárásaiban, amik ellentmondanak az EU egységes digitális piac koncepciójának.

A Bandai Nemco, a ZeniMax, a Koch Media, valamint a Focus Home és a Valve részére megküldött levélben az EU arról tájékoztatja a cégeket, hogy azok az említett korlátozásokkal megsértik az uniós törvényeket. A cégek közül ugyanis van olyan, amelyik bizonyos EU-s tagállamokban nem teszi megvásárolhatóvá egyes játékait, míg mások nem engedélyezik, hogy az egyik országban megvásárolt játékot egy másik országban is használják.

"Az Egységes Digitális Piac keretében az európai fogyasztóknak biztosítani kell a jogot ahhoz, hogy attól függetlenül megvásárolhassák és használhassák kedvenc videójátékaikat, hogy az EU melyik tagállamában élnek. A fogyasztókat nem szabad korlátozni abban, hogy más tagállamokból vásároljanak annak érdekében, hogy a legjobb árat kapják", írja az EU.

A cégeknek most lehetőségük van az Unió észrevételeire válaszolniuk - de ha nem sikerül valami jó indoklással előállniuk, hogy miért nem sértették meg mégsem a törvényeket, akkor akár éves bevételük 10%-ára is büntetheti majd őket az EU, a jogsértő gyakorlat megszüntetésére történő felszólítás mellett.