A HP - amit az elmúlt években már többször is hasonló akción kaptak - a napokban a jelek szerint megint elkezdett egy olyan frissítést terjeszteni nyomtatóihoz, ami akadályozza azok használatát az utántöltött patronokkal. Legalábbis ezt állítja a Heise egy cikke, ami szerint május elejétől kezdve megint elkezdtek megszaporodni a bejelentések amikben a felhasználók arra panaszkodnak, hogy addig utángyártott patronokkal is gond nélkül működő HP printereik elkezdték megmakacsolni magukat.

A probléma egyelőre úgy tűnik, hogy csak a HP egyes üzleti nyomtatóit érinti: nevezetesen az OfficeJet Pro 8720, az OfficeJet Pro 8710 valamint az OfficeJet Pro 7740 modelleket. Ugyanakkor egyesek állítása szerint ezekre a harmadik felektől származó patronok használatát ellehetetlenítő frissítés a felhasználók közbeavatkozása, sőt, engedélye nélkül települ fel - kvázi utólag szabotálva az egységek funkcionalitását.

Ha mindez nem lenne elég, a nyomtatók a frissítés után nem csak a nem eredetiként felismert patronok használatát tagadják meg, hanem semmit nem hajlandók kinyomtatni addig, amíg összes patronfoglalatukba eredeti HP patron nem kerül. Ez jelentős eltérés a korábbi akciókhoz képest, amikor is a nyomtatók csak az utántöltött patronokat nem voltak hajlandók használni, de ha más slotokban eredeti tintát találtak, azokkal továbbra is simán nyomtattak.

Mivel a nyomtatókon nincs lehetőség a korábbi firmware-változatra történő visszatérésre, ezért azok a felhasználók, akik nyomtatóján már megjelent a probléma, nem tehetnek semmit sem a korábbi működés helyreállítására. Másoknak az illetékesek azt javasolják, hogy tiltsák le az eszközökben az internetre kapcsolódást vagy blokkolják azokat a routerekben, hogy így akadályozzák meg az önkényes frissítést a problémás új szoftverre.

A HP az elmúlt években már többször bepróbálkozott hasonló korlátozásokkal, az azok miatt felháborodás miatt azonban azokban az esetekben mindig végül kénytelen volt visszavonulót fújni az ügyben, és ismét lehetővé tenni eszközein az utántöltött, illetve utángyártott patronok használatát.