Elképesztő nemtörődömségről és kapzsiságról tettek tanúbizonyságot a közelmúltban egy ukrajnai atomerőmű alkalmazottai. A felelőtlen munkatársak ugyanis közvetlenül az internetre kötötték rá a kritikus fontosságú üzem belső hálózatát, csak azért, hogy annak számítógépeit - és persze energiáját - kriptovaluta-bányászatra tudják használni.

Az elkövetők ugyanakkor lebuktak, így végül az ukrán biztonsági szolgálat munkatársai lerohanták a létesítményt, és lefoglalták az illegális kriptobányászatra használt számítógépeket és eszközök. Azt jelenleg még szakértők vizsgálják, hogy az internetre kapcsolás következtében sikerült -e külső támadóknak is behatolniuk az atomerőmű rendszereibe, és onnan információkat kifejteniük vagy adatokat manipulálniuk.

A mostani egyébként nem az első alkalom, hogy egy nukleáris létesítmény alkalmazottai úgymond céges eszközöket kriptovaluták - persze saját szakállra történő - bányászatára fognak. Utoljára 2018-ban derült ki két orosz mérnökről, hogy Összoroszországi Kísérleti Fizikai Tudományos Kutatóintézetének szuperszámítógépét fogták Bitcoin-bányászatra, amivel viszont ők is lebuktak.