Különböző kormányzati szervek használhatják ki a Windows operációs rendszerekben fejlő sebezhetőségeket kémkedés, és más számítógépes visszaélések céljára - írja a Computer Weekly magazin a Microsoft egyik vezetőjére hivatkozva.

David Aucsmith, a Microsoft biztonsági főnökének elmondása szerint több kormányzat, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezetése is arra kényszeríti a céget, hogy ossza meg operációs rendszere forráskódját velük, ha beszállítóként szeretné termékeivel ellátni azokat. A kormányzati szervek így olyan sebezhetőségeket is viszonylag könnyen azonosíthatnak a Microsoft termékeiben, amelyek megtalálására egyébként a hétköznapi hackerek számára - akik nem férnek hozzá a forráskódokhoz - gyakorlatilag nem lenne mód.

"Észben kell tartanunk, hogy a kormányzatok hozzáférnek a forráskódhoz - így hibákat találhatnak azokban, amiket ki is használhatnak", mondta Aucsmith. Ugyanakkor a biztonsági vezető szerint a hibák minél előbbi javítása is érdekükben állhat, hiszen azok ellenük is felhasználhatóak. "Mivel a kormányzatok tudják, hogy más kormányzatok számára is átadjuk a kódot, ezért aztán alapvető érdekük, hogy minél előbb betömésre kerüljenek a sebezhetőségek."

Egyébként a múlt hónapban az Internetre szivárgott, közel három éves Windows forráskód alapján független szakértőknek eddig egyetlen egy darab nyilvánosságra hozott hibát sikerült azonosítaniuk - ezt ráadásul a Microsoft termékei újabb változataiban már több mint egy éve befoltozta.