Kértelen reklámleveleket küldözgető cégek százai ellen indítottak pereket az Egyesült Államok legnagyobb levelezőrendszereinek üzemeltetői. A Microsoft, a Yahoo, a EarthLink, és az AOL kedden beadott kereseteikben többek között a közelmúltban elfogadott szövetségi spam-ellenes törvény alapján kérik a spammerek felelősségre vonását.

A becslések szerint az összes email forgalomnak már több, mint a felét kitevő reklámlevelek drasztikus mértékben növelik a levelezőrendszerek üzemeltetésének költségeit, és jelentős mértékben csökkentik a felhasználók számára az elektronikus levelezés hatékonyságát. A négy nagy szolgáltató szerint a perbe fogott vállakozások pornográf tartalmakat, gyors meggazdagodást, és egyebeket kínáló kéretlen reklámlevelek százmillióival bombázták rendszereiket és ügyfeleiket.

A spammerek saját identitásuk elfedése mellett sokszor a szolgáltató nevében léptek fel, üzeneteiknek "Fontos üzenet az AOL-tól", valamint hasonló címeket adva - ezeket a megtévesztő praktikákat azonban kifejezetten tiltja az amerikai spamellenes törvény. Ezen kívül véletleszerű szövegeket és más hasonló trükkökket is alkalmaztak a leveleikben, egyértelműen a spamszűrő alkalmazások megtévesztésére.

A perbe fogott spammerek közül mintegy 200-at a négy cég nem tudott azonosítani, így ezek esetében névtelen tettes ellen tettek feljelentést. Ugyanakkor mivel a bírósági eljárás keretében ugyanis olyan védett adatok kiadatásának kérésére is mód van, a négy felperes bízik a hiányzó személyazonosságok megállapításának sikerességében is.

Ha a tettesekre sikerül bűnösségüket rábizonyítani, a bíróság akár több éves letöltendő börtönbüntetésre is ítélheti őket.