Több mint 21 évvel a cég bejegyzése után visszavonul annak vezetéséből két egykori alapítója, Larry Page és Sergey Brin - jelentették be az érintettek kedden. Helyüket Sudar Pichai fogja átvenni, aki eddig csak a Google néven futó leányvállalat elnöke volt, mostantól azonban a pár éve különvált Alphabet vezetői feladatait is el fogja látni.

"Bár kivételes privilégium volt a cég napi szintű menedzsmentjében részt venni ilyen hosszú időn át, úgy gondoljuk, hogy elérkezett az idő arra, hogy immár a büszke szülők szerepébe bújjunk - akik tanácsot és szeretetet adnak, de már nem noszogatnak napi szinten", fogalmazott a váltás kapcsán kiadott közös nyilatkozatában a két egykori alapító. Ennek értelmében bár Page és Brin továbbra is tanácsokkal látják majd el az új vezetőt, de már nem fognak belefolyni a vállalat irányításába operatív módon.

Sergey Brin és Larry PageSergey Brin és Larry Page

A Pichai által most elfoglalt közös Alpahabet-Google vezetői pozíció ugyanakkor gyakorlatilag semmissé teszi a két vállalat négy évvel ezelőtti szétválását. Akkor ezt a Google vezetői azzal indokolták, hogy így tudják majd a vállalat elsősorban a keresőbizniszben és online szolgáltatásokban érdekelt fő részlege, valamint az egyéb kutatási és fejlesztési területek eltérő érdekeit is megfelelően képviselni.

Az új közös vezetői pozíció azonban nyilvánvalóan tökéletesen szembe megy ezekkel a megfontolásokkal, illetve puszta jogi formasággá silányítja a különválást, amit ugyanakkor a nyilatkozat értelmében formálisan továbbra is fenn kíván majd tartani a vállalat - nyilvánvalóan a vele szemben az utóbbi időben különösen intenzívvé vált trösztellenes aggályok és vizsgálódás megerősítésének elkerülése végett.