Meglepő (?) dologra derült fény a napokban az Apple bérezési stratégiájával, illetve alapítójával kapcsolatban. A cég egykori alapítója és első számítógépeinek tényleges és kizárólagos tervezője, Steve Wozniak ugyanis elismerte: 50 év után is csak heti 50 dolláros (kb. havi 66 ezer forintnak megfelelő) fizetést kap az almás vállalattól - tehát kevesebbet, mint akár a magyar minimálbér.

Wozniak egy podcast-interjúban beszélt arról, hogy valószínűleg ő képezi az Apple legrégebbi, még élő alkalmazottját, aki immár lassan fél év század óta, a cég megalapításától fogva minden héten fizetést kap a vállalattól. Ennek összege ugyanakkor a kezdetek óta nem változott, és jelenleg is csak nettó 50 dollárra "rúg", ami kevesebb, mint amennyit egy magyar minimálbéres alkalmazott vihet azonos időszak alatt haza.

Steve Wozniak (fotó: Gage Skidmore)Steve Wozniak (fotó: Gage Skidmore)

"Kevés, de lojalitásból kapom, mert hát mi mással is foglalkozhatnék, ami fontosabb ennél az életemben?", tette fel a költői kérdést az interjúban Woz. "Senki sem fog engem kirúgni, és igen erős érzelmeim vannak az Apple iránt. Az egyetlen ami zavar, hogy nem igazán tudok belefolyni a működésbe, mert túl szókimondó és őszinte vagyok, és ezt nem akarom feladni", közölte az egykori alapító.

Mindezek ellenére persze Wozniak nem szorul arra, hogy gyűjtést rendezzenek érte. Az anno az almás vállalatot Steve Jobs-szal együtt létrehozó mérnök vagyonát ugyanis - részben az általa birtokolt Apple-részvényeknek köszönhetően - jelenleg mintegy 100 millió dollárra (30 milliárd forintra) becsülik, aminek csak puszta kamataiból is valószínűleg jobban lehet élni, mint a minimálbéres szint.