Úgy tűnik, hogy a Microsoft hiába mondta öt évvel ezelőtt, hogy a Windows 10 lesz az utolsó Windows rendszer - legalábbis akkor biztosan nem, ha még a következő ezredfordulón is létezik. A szoftver ugyanis a jelek szerint Y3K-kompatibilitási hibával küzd, és képtelen a 3000 utáni dátumokkal megbirkózni.

A problémát teljesen véletlenül vette észre egy informatikus a napokban, aki véletlenül a jövő évezredre állította be újonnan összerakott gépe dátumát a BIOS-ban. Bár a legtöbb alaplap erre nem ad lehetőséget, a jelek szerint egyeseken - mint pl. a Gigabyte H370 HD3 vagy a Gigabyte x570 - ezt mégis meg lehet tenni.

Mindenesetre ha egy ilyen dátumú gépre megpróbálja valaki felrakni a Windows 10-et, az nem hajlandó felmenni rá. De ezt nem hibaüzenettel hozza a felhasználó tudomására, hanem helyette nemes egyszerűséggel újra és újra lefagy, amikor másodszor indulna újra a telepítés részeként - végső soron ellehetetlenítve a folyamat lezárását és a gép, illetve a rendszer használatba vételét.

Ráadásul ilyenkor a felhasználó hiába is állítja vissza a BIOS-ban a gép dátumát a helyes, 2020-asra, a Windows 10 következő indításkor ravasz módon újra beállítja a korábbi, hibás dátumát rajta - majd szokás szerint lefagy. A problémát az se oldja meg, ha az ember kicseréli akár az egészet gépet a telepítés alatt, mert a Windows azon is induláskor beállítja a téves dátumot, újra halálba kergetve saját magát.

Az egyetlen megoldást a jelek szerint csakis az jelenti, ha a felhasználó törli a létrehozott Windows 10 telepítést, beállítja a helyes dátumot, majd immár ez mellett újraindítja az egész installációs folyamatot. Ilyenkor a rendszer végre hajlandó felmenni és elindulni - legalábbis addig, amíg el nem érkezünk a 3000-as évig.