Bár a Microsoft már évek óta kvázi egy teljes értékű Linux alrendszerrel együtt szállítja a Windows 10-eket, mindeddig előbbi viszonylag élesen különvált a fő operációs rendszertől. Ez azonban változni fog a szoftver következő kiadásában, amiben a nyílt forrású vendég még jobban integrálására kerül majd abba - annyira, hogy konkrétan a Fájlkezelőből közvetlenül is el lehet majd érni azt.

A Microsoft által a héten kiadott új Windows 10 előzetesben ugyanis a szóban forgó alkalmazásban a megszokottak mellett egy új ikon is megjelenik, ami a "Linux" címkét viseli, ikonja pedig a nyílt forrású rendszer Tux kabalafiguráját mintázza. Erre kattintva a felhasználók azonnal a beépített Linux alrendszer fájlrendszerébe kerülnek, amit úgy tudnak böngészni, mint bármilyen más leve, windows-os meghajtót vagy hálózati megosztást is.

A jövőben egyetlen kattintással lehet majd elérni a Linux állományokat is a Windows FájlkezelőjébőlA jövőben egyetlen kattintással lehet majd elérni a Linux állományokat is a Windows Fájlkezelőjéből

Ugyan a Linux alrendszer fájljainak elérése már egy ideje megoldott volt a beépített Fájlkezelőből, mindeddig azonban a felhasználóknak kézzel kellett a háttérben megbújó rendszer elérési útját beírniuk annak megnyitásához. A Linux ikon a Fájlkezelő fő baloldali paneljére kikerülésével azonban ez mindössze már csak egyetlen kattintás kérdése lesz, illetve a laikusok számára is azonnal nyilvánvalóvá fog válni a nyílt forrású alrendszer jelenléte a telepítésen.

Az újítás a Windows 10 hétköznapi felhasználóihoz a rendszer az év vége felé várt második idei frissítésében mutatkozhat majd be - feltéve, hogy annak kiadása nem szenved jelentős csúszást a koronavírus-járvány miatt.