A Microsoft által a hónap elején kiadott - mellesleg brutális méretű - Windows 10-es foltcsomagnak ismét sikerült egy új bugot bevezetnie a rendszer működésébe, ismerte el a héten a cég a csomag támogatási oldalán közzétett hibajegyzékben. Szerencsére azonban úgy tűnik, hogy a mostani hiba - szemben a korábbi hónapok hasonló problémáival - viszonylag kevés felhasználót érint, és a többségnek nem kell miatta aggódnia.

Ennek oka az, hogy a bug ezúttal nem az operációs rendszer egy, mindenki által használt részét, hanem kifejezetten az LTE kommunikációra is képes mobil modemek működését érinti, amiket a Wireless Wide Area Network (WWAN) hálózatokban használnak. A hiba ezeken okozza a kommunikáció rendszeres megszakadását a mobilhálózattal - de ráadásul egy csalóka módon.

Ugyanis miközben a kommunikáció a mobilneten át lebomlik, a gép ezt nem veszi észre és nem jelzi a felhasználó felé. Ehelyett utóbbi a tálcán és a státuszjelzésre rátekintve is azt láthatja, hogy a kapcsolat még él - csak éppen képtelen azon keresztül kommunikálni. A kapcsolat újrafelépítésével az adatcsere (legalábbis egy ideig) helyreállítható, de a téves állapotjelzés miatt a felhasználó számára még az sem mindig egyértelmű, hogy mikor van szükség erre.

A Microsoft egyébként a támogatási oldalon a frissítés más problémáiról is beszámol, de azokra csak mint "a közösségi médiában megjelent különböző hibákról szóló jelentések"-re hivatkozik, és nem részletezi azok természetét. Ezekkel kapcsolatban azt mondja, hogy vizsgálja a bejelentések megalapozottságát, de szerinte más problémát széles körben eddig még nem sikerült megerősítenie a frissítésben.

Redmondnak mindenesetre az elmúlt három hónap során egyetlen olyan havi frissítéscsomagot sem sikerült kiadnia, amivel ne lett volna valamilyen komoly probléma, és ami telepítése után ne okozott volna újabb, korábban jelen nem lévő bugokat a rendszer működésében, legalább a felhasználók bizonyos részénél.