A Windows 10 sűrűsödő problémáinak sorát a közelmúltban újabb elem bővítette azon felhasználók számára, akik a rendszer beépített levelezőprogramját a Google email-szolgáltatásával használják együtt. Felhasználói jelentések alapján ugyanis úgy tűnik, hogy a Mail valamilyen okból kifolyólag törli a Gmail fiókból a felhasználók egyes leveleit, de annyira, hogy vissza sem lehet állítani azokat.

A problémát állítólag a Microsoft a szoftverhez egy hónapja kiadott frissítése okozza, ami valami bugot hozott be a Mail Gmail-integrációjába. Ennek köszönhetően a felhasználó által küldött levelek valamiért eltűnnek - egyeseknél a Spam mappába, de másik állítják, hogy a semmibe, de úgy, hogy nem csak hogy a Mail-ben, de még a Gmail webes felületén sem lehet sehol megtalálni őket.

A problémát állítólag megoldja az, hogy a felhasználó a Mail-ből teljesen eltávolítja a Gmail fiókját, majd újra hozzáadja azt - de ezúttal már nem Gmail, hanem IMAP/POP3 fiókként. Ehhez ugyanakkor a Gmail beállításait is meg kell változtatni, mert az alapból már nem enged ilyen úton hozzáférést a fiókokhoz biztonsági okokból, és ezt külön felül kell bírálni benne, hogy a szóban forgó protokollt használó alkalmazások is el tudják érni a benne tárolt leveleket.

A másik lehetőség egy olyan egyedi szűrő rögzítése a Gmail-ben, ami megtiltja a felhasználó által elküldött levelek Spam-be helyezését - így azok nem tűnhetnek el az inkriminált mappába, majd onnan idővel a semmibe.