A Google a héten részletes elemzést tett közzé arról, hogy mi okozta a cég szolgáltatásait még december 14-én sújtó és az egész világon érzett üzemzavart. A mintegy egy órányi kiesés alatt teljesen használhatatlanná vált a Google szinte minden nem teljesen anonim jellegű szolgáltatása, beleértve a Gmailt, a YouTube-ot és a Google Drive-ot is - világszerte felhasználók vélhetően legalább tízmillióit pánikba sodorva.

Mint most kiderült: az üzemzavar hátterében a Google a fiókok kezelését végző központi szolgáltatásának egy zavara állt, ami miatt a cég összes oldala képtelenné vált felhasználói azonosítására. A szolgáltatáson a Google még októberben hajtott végre egy jelentős változtatást, ami végül a fatális problémát okozta - de csak közel két hónappal később, mert hatásai akkor léptek teljes mértékben életbe.

A változtatás keretében ugyanis egy új, a tárhelyeket kezelő kvótarendszerre állt át a cég, de annak beüzemelése során a régebben használt előd egyes részeit is helyben hagyta. Ezek ugyanakkor ezen a ponton már nem működtek jól, és úgy jelezték, hogy az említett fiókkezelő rendszer 0 bájtnyi helyet használ az adatok tárolására. Ez utóbbi volt az, ami végül a problémát kiváltotta - emiatt ugyanis túl kevés helyet akart volna a rendszer a fiókadatok részére biztosítani, ami az ezeket kezelő szolgáltatás teljes megbénulását okozta.

A probléma azért nem még októberben jött elő, mert a Google a rendszerbe beépített egy türelmi időt, ameddig az nem skálázta vissza a tárhelyet a rossz kvótaadatok ellenére is - a szóban forgó türelmi időszak azonban pontosan december 14-én járt le, ezzel pedig elindította az azonosítási rendszert megbénító mechanizmusokat is.

Bár a Google szinte azonnal érzékelte a problémát, annak felderítését nehezítette, hogy a cég saját eszközei is érintettek voltak általa - így a probléma gyakorlatilag saját felderítését és elhárítását is akadályozta. Ennek ellenére a cég munkatársainak azért sikerült végül úrrá lenniük azon és 47 perc után helyreállítani a kvótainformációk módosításával az azonosítási rendszer, azon keresztül pedig minden azt használó másik szolgáltatás működését is.