Meglehetősen furcsa véget ért az Epic által az Apple ellen az utóbbi App Store-ja kapcsán indított per első fordulója. A múlt hét végén meghozott ítéletében ugyanis az ügyben eljáró bíró arra kötelezte az almás vállalatot, hogy nyissa meg alkalmazásplatformját - azon belül is elsősorban nyilvánvalóan az iPhone-t - a külső fizetési szolgáltatók előtt; egy másik rendelkezésével azonban kizárta, hogy a pert indító Epic ebből profitálhasson.

Törvényt sértett az Apple

Yvonne Gonzalez Rogers ítéletében jogosnak találta az Epic azon panaszát, ami szerint az Apple súlyosan és törvényellenesen korlátozza a szabad versenyt, amikor arra kötelezi az App Store-ben megjelenő alkalmazásokat, illetve azokat készítőit, hogy azok minden, az app-okkal összefüggésbe hozható fizetést rajta keresztül bonyolítsanak le - persze igen komoly jutalékért cserébe. Ezért előírta az Apple számára, hogy az módosítsa feltételeit, és külső fizetési szolgáltatások használatát is megengedje előbbiek számára.

Az ítélet kiváló hír mind az iOS-re fejlesztő programozók, mind az almás felhasználók számára. Előbbiek ugyanis végre nem kötelesek az Apple részére az alkalmazásaik által termelt bevételekből fix (eredetileg 30%-os) sarc megfizetésére, így pedig a felhasználóknak az eddigieknél jóval alacsonyabb áron adhatják portékáikat, beleértve nem csak magukat a programokat, de az előfizetéseket és az alkalmazáson belüli vásárlásokat is.

Csak az Epic nem jár jól

Az egyetlen kivételt az Epic és játékosai képezik ez alól, miután a bírónő egy bravúros logikai csavarral őket kizárta frissen hozott ítéletének potenciális élvezői közül. Yvonne Gonzalez Rogers ugyanis ítéletében úgy találta, hogy az Apple korábban jogosan zárta ki a céget még 2020-ban alkalmazásboltjából, amikor megsértve annak akkori szabályait pontosan azt tette, amelyhez való jogot pont jelen ítéletben ismerte el és írta elő kötelezőként: azt, hogy az Epic saját fizetési rendszer használatára tért át játékaiban.

Emiatt az Epic játékai nem kerülhetnek vissza az App Store-ba, és bár azok akik korábban letöltötték azokat továbbra is használhatják őket készülékeiken, de a cég és a játékok új felhasználókat már nem szerezhetnek az Apple platformján. Ennél rosszabbul már csak az Apple járt az ítélettel, ami szerény becslések szerint is dollármilliárdokat bukhat majd éves szinten amiatt, mert nem tudja önkényesen megsarcolni a játékfejlesztőket, illetve végső soron saját felhasználóit, és hamarosan őt megkerülve is lehet majd pénzt kérni és adni az iPhone-okon is.

Még nem lefutott a dolog

Az Apple-nek az ítélet 90 napot adott ennek lehetővé tételére. Ugyanakkor az Epic a hétvégén bejelentette, hogy fellebbez az ítélettel szemben, ami azt jelenti, hogy az ügy a fellebbviteli bíróságon fog folytatódni. Itt lehet, hogy helyben hagyhatják majd az ítéletet, de az is elképzelhető, hogy megmásítják azt. Utóbbi esetben ugyanakkor nem kizárt az sem, hogy az Apple számára esetleg kedvezőbb döntés születik majd, ami részben vagy teljesen visszafordíthatja a most elrendelt lazításokat.

Ugyanakkor arra kevés az esély, hogy az Apple végül győzedelmesen jöjjön ki ebből az ügyből - főleg, hogy jelenleg is folyamatban vannak hasonló jellegű vizsgálatok többek között az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is Apple-lel és a Google-lel szemben is alkalmazásboltjaik versenykorlátozó mivolta miatt. Így ha jelen perben nem is, de ezekben szinte biztosra vehető, hogy lazításokat írnak majd elő az almás vállalat számára is, ami így végleg búcsút inthet az iPhone-ok, illetve azok felhasználói és gazdasága felett gyakorolt totális kontrolljának.