A államilag támogatott hackertámadásra figyelmeztette a Google az átlátszó.hu főszerkesztőt a Gmail accountján - írja a független tényfeltáró portál egy új hírében. Az anyag szerint több másik lap szerkesztőinek is hasonló figyelmeztetést küldött a Google, ami arra utalhat, hogy szervezett támadás indult ellenük a digitális térben.

Bár a Google a figyelmeztetéshez kapcsolódóan megjegyzi, hogy nem zárható ki teljesen, hogy hamis riasztásról van szó, erre az esély a valóságban szinte elenyésző. A figyelmeztetés maga arra utal, hogy állami hivatalok vagy államilag támogatott hackercsoportok próbálták meg feltörni az érintett újságírók fiókjait, megszerezni jelszavaikat vagy más módon jogtalan hozzáférést szerezni azokhoz.

Azt nem tudni, hogy a feltételezett támadásoknak van -e bármi köze a Pegasus kémszoftver segítségével végzett megfigyelésekhez, amiket a korábban megjelent hírek szerint a magyar kormányzat is használhatott. A kormányzat az ennek tisztázására irányuló vizsgálatokat korábban többször megakadályozta, illetve szükségtelennek nevezte arra hivatkozva, hogy a megfigyelések nálunk kizárólag törvényes módon történtek.