Nem sokkal az után, hogy a Microsoft bejelentette: elkészítette a javítást a Windows 11 már hetek óta ismert, az AMD processzorain lassulást okozó hibájára, kiderült, hogy a rendszer egy másik hasonló, a működési teljesítményt rontó bugot is tartalmaz. Ez a probléma ráadásul minden gépet érint - tehát az Intel processzoraival szerelt konfigurációkat is.

Ennek oka, hogy ez a hiba a Windows 11 új Fájlkezelő alkalmazásában rejlik, egészen pontosan annak szintén teljesen új parancssávjában, ami a korábbi menüszalagot váltja le. Ez valamilyen okból kifolyólag állítólag "felesleges számításokat végez" (vélhetően fájlok helyfoglalását vagy valami hasonlót számol össze), amivel magas terhelést idéz elő bizonyos helyzetekben - ez pedig értelemszerűen belassítja minden más, az adott gépen futó program működését is.

A problémát ezúttal a Windows 11 új Fájlkezelő alkalmazása okozzaA problémát ezúttal a Windows 11 új Fájlkezelő alkalmazása okozza

A hiba csak azokat érinti, akik egyáltalán elindítják és használják a Fájlkezelő programot - így akik ezt nem teszik, valószínűleg nem is találják szembe magukat vele. A jó hír mindenesetre, hogy a Microsoft állítólag már erre a problémára is elkészítette a javítást, azt ugyanakkor egyelőre még az Insider felhasználók között is csak a legrizikósabb, Dev csatornán teszteli - így vélhetően még hetekig kell várni, mire a javítás a hétköznapi felhasználók számára is elérhetővé fog válni majd.