A Google szerdán bejelentette, hogy hamarosan jelentős változást fog bevezetni a YouTube-on megjelenő videók értékeléseinek megjelenítésében. A videómegosztó ugyanis a jövőben nem fogja mutatni a klipek alatt azt, hogy hány embernek nem tetszett az adott tartalom (azaz, hányan böktek rá a lefelé mutató ujjú kézre), hanem csak azt, hogy hány embernek tetszett az.

Ezzel a YouTube egy igen hasznos infója veszik el, ami jelentős mértékben könnyítette a hamis információkat tartalmazó vagy átverés típusú videók azonosítását. A Google az eltávolítást azzal magyarázza, hogy így akarja megakadályozni a tartalomkészítők célzott "zaklatását" (ami alatt a cég a negatív értékelések tömeges beküldését érti a szóban forgó személyek videóira) - de eléggé kilóg a magyarázat mögül a lóláb.

Ugyanis a most közöltek értelmében a nemtetszés-nyilvánítás lehetősége továbbra is megmarad majd, mi több a számlálót pont, hogy a videók feltöltői továbbra is láthatják majd, és az "csak" mindenki más elől kerül majd elrejtésre. Így tehát a "kreátorok" további is szembesülhetnek azzal, hogy egyes klipjeik vagy akár egész személyiségük mennyire nem kedvelt egyes csoportok vagy akár a nézők egésze körében - utóbbiak viszont nem kapják majd meg ugyanezt az információt társaiktól.

A Google azt mondja, hogy a változást fokozatosan fogja bevezetni mostantól kezdődően - tehát egyelőre még lehetnek videók, amiknél a számláló megjelenik, de hamarosan azokról is el fog tűnni.