A Tesla, miután a Model S és Model X autóinak legújabb generációiban már eleve azokat alkalmazta, a jelek szerint olcsóbb, Model Y autóiban is elkezdte lecserélni az eddig használt Intel processzorokat az AMD chipjeire. Az első ilyen autók Kínában kerültek forgalomba, de valószínű, hogy más régiókban is megjelenhet a váltás, mivel a Tesla hagyományosan azonos típusú chipeket használ azonos modelljeiben.

Az elektromos autógyártó eredetileg az Nvidia által készített processzorokat használt fedélzeti számítógéprendszerében, de később az Intel chipjeinek alkalmazására tért át. Most úgy látszik az AMD Ryzen lapkáira fog átlovalni, legalább részlegesen - de, hogy miért, azt egyelőre nem tudni.

A váltás hátterében több faktor is állhat. Az egyik lehetőség, hogy a gyártó beszerzési forrásainak diverzifikációja révén próbálja meg mérsékelni a globális chiphiány hatásait, és elkerülni azt, hogy esetleg pont emiatt kelljen termelését csökkenteni. Ezen kívül elképzelhető, hogy az AMD-től olcsóbban és/vagy nagyobb teljesítményű lapkákat tud vásárolni a Tesla, mint az Inteltől.

Arra, hogy melyik eset forog fenn, abból lehet majd következtetni, hogy milyen messzire megy el a váltásban a Tesla az elkövetkező hónapok során.