Bár az iPhone-ok az elmúlt közel másfél évtized során mindig igen kedvelt ajándékok voltak a karácsonyi szezon során, az idei évben valami "eltört" ezzel kapcsolatban az emberekben. Az Apple ugyanis a napokban kénytelen volt partnerei felé jelezni, hogy azok ne siessenek nagyon a gyártással és a beszállítással - a jelek szerint ugyanis jelentősen csökkent a kereslet a cég telefonjai iránt, ráadásul pont a karácsonyi bevásárlási szezon alatt.

Annyira, hogy szemben a korábbi évekkel, amikor az iPhone-okat összeszerelő üzemekben folyamatosan túlórázniuk kellett a dolgozóknak az ünnepet megelőző időszakban, most konkrétan hazaküldték őket pár napra és egyszerűen leállították az almás telefonok gyártását. Bár az Apple a dolgot most a globális chiphiányra próbálja tolni, ennek némileg ellentmond, hogy a nyár végén - a kereslet bezuhanása előtt - a cég azt állította: nála legkorábban csak 2022 elején jelentkezhetnek majd a hiány hatásai, miután legalább addig jó előre lekötött készletekkel rendelkezik beszállítóinál.

Mindenesetre a termeléscsökkenés nem csak az iPhone-okat, de az iPad-eket is érinti az iparági források szerint, amikből szintén kevesebbet gyártanak, illetve vesznek az emberek a jelenlegi karácsonyi szezonban. Az Apple idáig azt jelezte, hogy a vártnál legalább 6 milliárd dollárral kevesebbet fog az idén keresni a csökkenő iPhone- és iPad-eladások miatt - de az új hírek tükrében elképzelhető, hogy ez a szám még az eddiginél is magasabb lesz majd.