Az Intel, aminek processzoraiban felfedezett, a spekulatív végrehajtás hiányosságaira visszavezethető biztonsági résekről szóló hírekkel van tele évek óta a sajtó, a napokban egy érdekes elemzést publikált honlapján. "Intel 2021 Product Security Report" jelentésében a cég azt állítja, hogy chipjei biztonságosabbak, mint az AMD lapkái - és ennek alátámasztására adatokat is hoz.

Ezek szerint ugyanis az Intel processzoraiban a 2021-es évben - és csak abban, a korábbiakat nem számítva - kevesebb biztonsági rést fedeztek fel, mint az AMD CPU-iban. Egészen pontosan "csak" 16 darabot, miközben az AMD chipjeiben az Intel adatai szerint az említett időszakban 31-et - tehát közel kétszer annyit.

Az Intel és az AMD CPU-iban azonosított sebezhetőségek száma (kép: Intel)Az Intel és az AMD CPU-iban azonosított sebezhetőségek száma (kép: Intel)

Igaz, az arányok megfordulnak akkor, ha a CPU-k mellett a grafikus chipeket is számításba vesszük: ezekben ugyanis az Intel esetében 51, míg az AMD-nél csak 27 új hibát találtak 2021-ben. Ez egyben azt is jelenti, hogy az összesítésben is jobb az AMD, aminek lapkáiban együttesen 58 új sebezhetőségre derült fény a tavalyi évben, miközben az Intel chipjeiben 67 ilyen vált ismertté.

A vállalat ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a 67 sebezhetősége közül 25-öt ő maga azonosított, és "csak" 42 darabot jelentettek neki külső kutatók, miközben az AMD-nél minden hibát független fejlesztők fedeztek fel. Az Intel a sebezhetőségek súlyosságát vagy az érintett processzorcsaládok számát, esetleg az értékesítési darabszámokat nem vélte összehasonlításra érdemesnek (esetleg azok nem a "megfelelő" eredményt adták) - így ezekről a jelentés nem említ semmit.

A statisztika ugyanakkor kitér az Intel más termékeire is CPU-kon és GPU-kon kívül is. Így kiderül belőle, hogy a cég grafikus chipjei (52 darab) után Ethernet termékeiben fedezték fel a legtöbb (34 darab) sebezhetőséget, de szoftvereiben is bőven (34 darab) találtak azokból. A válllat szervertermékeiben szintén bőven volt biztonsági hibákból (13 darab), a vezeték nélküli termékeit is sok hiba (17 darab) miatt kellett foltozni, de még a memóriákban és tárolóegységekben is találtak párat (7 darab).