[NJSZT] Frey Krisztián, a nemzetközi computer art korai úttörőjének életművéből tart nagyszabású életműkiállítást a Ludwig Múzeum. A tárlaton a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításából egy PDP-11/45 számítógép is látható, mivel Frey első komputergrafikáit pontosan ilyen gépen programozta - egyébként e modellen generálták le a Csillagok háborúja számítógépes grafikáit is.

Frey Krisztián (1929-1997) a hatvanas évekbeli magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő képviselője és a nemzetközi computer art korai úttörője volt, aki 1970-től Zürichben élt és dolgozott, és a helyi műszaki egyetemen kapott gépidőt arra, hogy az akkor rendkívül újszerű computer art témájával kísérletezzen, vagyis számítógép segítségével állítson elő vizuális művészeti alkotásokat. A Ludwig Múzeum tárlatán rangos múzeumok, valamint magyar és nemzetközi magángyűjtők alkotásaiból válogatott életműkiállításon eddig sosem látott teljességében bontakozik ki Frey életműve.

Az első Star Wars film grafikáihoz is a DEC PDP 11/45-öt használták (fotó: EVL/UIC)Az első Star Wars film grafikáihoz is a DEC PDP 11/45-öt használták (fotó: EVL/UIC)

A computer art úttörője által a kezdeti években használt DEC PDP 11/45 a korszak egy sikeres, professzionális konstrukciója volt, amelyet bár miniszámítógépnek hívtak, hűtőszekrény-méretű volt - de legalább nem foglalt el egy egész szobát. A 2022. március 20-ig megtekinthető ideiglenes kiállításon nem csupán a szegedi Informatika Történeti Kiállításról érkezett gép, de a mellette kiállított leporellókon Frey karakterekből, programkódokból alkotott vizuális alkotásai is megtekinthetők.

A kiállított PDP 11/45-ös fontos mérföldkő volt a digitális művészetben, ilyen típust használtak a Star Wars – Egy új remény (1977) című népszerű mozifilm számítógépes grafikáihoz, így például ezzel generálták a Halálcsillag térbeli zöld-foszfor animációját is.