A Google a napokban a Chrome fejlesztői változatában elkezdte bevezetni azon új letöltési élmény kezdeteit, aminek érkezéséről már múlt év végén írtunk. Az új élmény a korábbi, elavult, és sokak által zavarónak tartott társát váltja, amiben a letöltések a képernyő alján egy sávban, óriási gombok formájában jelentek meg - ezáltal rengeteg helyet elrabolva a képernyőből a weblap tényleges tartalma elől.

Az új élménnyel a Chrome az Edge-t és a Firefox-ot másolja, amik a letöltéseket egy, az eszközsorban látható ikon mögé rejtik el, és a részleteket csak az utóbbira történő kattintás során, egy lenyíló panelben jelenítik meg. Ugyanakkor az új élményben az ikon maga is ad visszajelzést a letöltés állapotáról és előrehaladtáról egy körcikk formájában, aminek csak a letöltés már megtörtént részével arányos része jelenik meg.

Az új letöltési ikon és a belőle lenyíló panel a Chrome fejlesztői változatábanAz új letöltési ikon és a belőle lenyíló panel a Chrome fejlesztői változatában

A most elérhetővé vált fejlesztői változatban az állapotjelző panel még igen kezdetleges látványt nyújt, ráadásul az új mellett még a régi élmény is megmaradt - tehát a letöltések a képernyő alján is megjelennek. A cél ugyanakkor persze ezek teljes eltüntetése lesz majd, amit azonban a Google vélhetően csak akkor fog meglépni, ha az új élmény is teljesen funkcionálissá válik majd.

Az új letöltési élményben a Chrome egy ikon mögé rejti el a lelöltéseketAz új letöltési élményben a Chrome egy ikon mögé rejti el a lelöltéseket

A cég nem közölte, hogy a Chrome melyik verziójában tervezi az új letöltési élményt bevezetni, de arra reálisan legkorábban csak a nyár elején, valamelyik 100 feletti verzióban lehet majd számítani.

A letöltési élmény egyébként nem az egyetlen látványos dolog, amit a Google mostanában átdolgoz böngészőjén. A Chrome ugyanis hamarosan egy új, módosított ikont is fog kapni - várhatóan az új letöltési élményhez közel valamikor.