Igen kellemetlen helyzetbe kerülhet hamarosan Oroszország informatikai ipari, ezen kívül pedig egész gazdasága is, miután a világ legnagyobb két PC-s chipgyártója is bejelentette: nem ad el több processzort a keleti államnak. Az ok természetesen az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, amire válaszul a világ szinte minden demokratikus országa súlyos embargós lépéseket jelentett be, amikhez számos kereskedelmi vállalat, nemzetközi szervezet vagy akár sportklub is csatlakozott.

Bár az Egyesült Államok általános érvényű embargót jelentett be az Oroszországban történő elektronikai exportra, ez egyelőre kizárólag csak a haditechnikai célú termékek szállítását tiltja meg. Így úgy tűnik, hogy sem az Intelnek, sem az AMD-nek nem kellett volna pusztán a törvény erejénél fogva leállítani a szállítást, mivel a tiltás a fogyasztói felhasználású chipekre nem vonatkozik.

Ugyan Oroszország rendelkezik úgymond "saját fejlesztésű" x86-os processzortervekkel is, de az AMD és az Intel chipjeinek kiesését ezekkel most nem fogja tudni pótolni. A lapkák tényleges legyártására alkalmas üzeme ugyanis nincs, és a processzorokat bérgyártásban készíteni képes TSMC is bejelentette, hogy csatlakozik az embargóhoz - azaz, ő sem fogja kisegíteni üzemeivel Putyinékat.

Ugyan a szállítások leállítása nem jelenti azt, hogy Oroszországba egyetlen processzor sem fog mostantól megérkezni (hiszen feketekereskedelem és baráti országok útján tovább is elképzelhető lehet majd ezek érkezése bizonyos mennyiségben), a pénzügyi embargóval kombinálva ezek beszerzése mostantól sokkal, de sokkal nehezebb lesz az országban, amit rövidesen egyértelműen meg fognak érezni az orosz emberek és cégek is.