Bár az Intel jelenlegi legújabb, Alder Lake sorozatú processzorainak képességeit csak a DDR5-ös memóriák segítségével lehet kiaknázni, akik inkább a kedvezőbb árat részesítik előnyben, DDR4-es modulokkal is tudják azokat használni. Ez azonban meg fog változni a kaliforniai chipgyártó következő generációs processzoraival: a Raptor Lake CPU-khoz ugyanis mindenképpen a drágább, DDR5-ös memóriából kell majd venni.

Legalábbis ezt szeretné elérni kiszivárgott információk szerint az Intel, ami az alaplapgyártóknál lobbizik jelenleg ebben az ügyben. Utóbbiak ugyanis elméletileg az új processzorokhoz való 700-as sorozatú chipkészlethez is csinálhatnának olyan lapokat, amik a DDR4-es modulokkal is tudnak működni - de az Intel próbálja rávenni őket, hogy ez ne legyen így.

Bár egy ilyen megkötés az egyik oldalon felgyorsíthatná a DDR5 terjedését, a másik oldalon rengeteg plusz pénzébe kerülne a felhasználóknak, sőt, akár beszerzési nehézségeket is okozhat esetleg nekik. Az új típusú modulok gyártása ugyanis jelenleg csak igen kis mennyiségben történik, és a gyártói kapacitásokat akkor se lehetne jelentős mértékben bővíteni egyik napról a másikra, ha történetesen tényleg meglódulna a kereslet a DDR5 irányába.

Az ügyben a végső szót mindenesetre az alaplapgyártók mondják majd ki - hiszen ők döntik majd el, hogy adnak -e ki DDR4-es lapokat is az új chipkészlethez, és ha igen, azt is, hogy milyen mennyiségben és variációkban teszik majd elérhetővé ezeket.