Az Intel a múlt héten ismertté vált új, Spectre-jellegű sebezhetőségének vizsgálata során egy első hallásra meglepő felfedezést tett. A vállalat mérnökei ugyanis kiderítették, hogy az AMD processzorai sem tökéletesek, és sebezhetők egy hasonló jellegű támadás által.

Ugyanakkor nem arról van szó, hogy az Intel mérnökeinek új sebezhetőséget sikerült volna azonosítaniuk az AMD chipjeiben, amik amúgy rendre sokkal kevesebb esetben voltak érintettek az Intel és az ARM processzorokban azonosított hibák által. Ehelyett mindössze azt vették észre, hogy az AMD egy, lapkáihoz még 2018-ban kiadott javítása nem tökéletes, emiatt pedig az az által elvileg lezárt sebezhetőség valójában továbbra is kihasználható lehet egy módosított formában.

Az Intel a felfedezésről értesítette az AMD-t, ami ezért a napokban közzétett egy frissített javítást processzoraihoz, ami remélhetőleg már tökéletesen ellehetetleníti a szóban forgó sebezhetőség kihasználását. A probléma amúgy az AMD gyakorlatilag összes, az utóbbi években kiadott processzorát érinti, beleértve a teljes Ryzen és EPYC családot is.

Ugyanakkor a chipgyártó azt mondja, nincs tudomása arról, hogy a gyengeséget a korábbi javításban bárki kihasználta volna - a mostani, frissített javítás telepítésével pedig ez a jövőben már nem is lesz lehetséges.