Meglepő kéréssel találkozhatnak majd hamarosan a YouTube egyes felhasználói, amikor a Google videómegosztó oldalán meg akarnak majd bizonyos klipeket nézni. A szájt ugyanis személyijük vagy útlevelük bemutatására kérheti majd őket, hogy így ellenőrizze: elég idősek -e már az adott tartalom megtekintéséhez.

Az újítás bevezetésére egy idén életbe lépő új ausztrál törvény kötelezte a Google-t, ami ezzel összefüggésben - egyelőre - csak ausztrál oldalán, illetve akkor kéri majd a személyazonosság igazolását a szóban forgó igazolványokkal, amennyiben a felhasználó korhatáros klipet próbál megtekinteni. Ezt is csak akkor, ha a cég rendszerei más módon nem tudják megállapítani azt, hogy az illető 18 évesnél idősebb - más országokban ugyanis egyelőre "bemondásra" (a megfelelő digitális nyilatkozat kitöltésével, gyakorlatilag egy jelölődoboz be-x-elésével) elhiszi ezt.

Amennyiben valaki nem hajlandó igazolni korát az említett dokumentumokkal, a YouTube más, nem korhatáros tartalmat fog ajánlani neki megtekintésre. A Google azt ígéri, hogy a részére beküldött személyigazoló papírokat (illetve persze ezek szkenjeit vagy az ezekről készült fotókat) nem fogja tárolni a hitelesség ellenőrzésén túl, és hogy azokhoz illetéktelenek semmilyen körülmények között nem férhetnek hozzá majd.

Hasonló korellenőrzést egyébként egy, az Európai Unió által még februárban elfogadott irányelv is előír, mivel azonban az a tagországoknak 21 hónapot hagy a megfelelő helyi törvények kidolgozására és életbeléptetésére, ezért ilyen ellenőrzés jelenleg gyakorlatilag az EU egyetlen tagállamában sem működik kötelező jelleggel - így a YouTube-on sem. Ez ugyanakkor az elkövetkező két évben változni fog, így lehet, hogy hamarosan magyar felhasználók is belefutnak majd hasonló ellenőrzésbe.

A Google egyébként hasonló igazolást kérhet azoktól a felhasználóktól is, akik a Play Store-ból próbálnak meg letölteni vagy a cég más szolgáltatásain át próbálnak meg hozzáférni korhatáros tartalmakhoz, de mivel ilyenből a YouTube-on található meg a legtöbb, ezért a legtöbben ott fognak majd ezzel találkozni.