Biztonsági kutatók azt állítják, hogy sikerülhetett kideríteniük annak a hackernek a személyazonosságát, aki az Nvidia, a Samsung majd a Microsoft az elmúlt hetekben történő meghekkelését irányíthatta. Ezek szerint egy 16 éves oxfordi tini lehet a Lapsus$ néven ismert hackerbanda vezetője, aminek tagjai között állítólag több hasonlóan fiatal személy is lehet.

A kutatók vádjaikat a feltörésekből hátramaradt nyomokra, valamint nyilvánosan elérhető információkra alapozzák. Az online körökben állítólag "White" és "breachbase" álnéven is ismert tinit hivatalosan a bűnüldöző szervek még nem vádolták meg semmilyen jogsértéssel, de valódi címéről, nevéről és otthonáról már több helyen is megjelentek információk az interneten.

Az üggyel kapcsolatban ráadásul felkereste a házat egy újságíró is, akinek sikerült kaputelefonon át szóra bírnia a tini anyját is. Utóbbi azt állította, hogy semmit sem tud arról, hogy fia ilyen tevékenységekben venne részt, és hogy az ügyben a rendőrséghez fordul. A 16 éves oxfordi fiú mellett egyébként a hackerbanda más tagjainak személyazonosságát is sikerült állítólag felderíteniük a kutatóknak, akik szerint többek között egy hasonló korú brazil tinédzser is része az óriási cégektől információkat lopó, majd azokért váltságdíjat követelő csapatnak.

Az mindenesetre felettébb érdekes, hogy a tinik való életbeli adatainak a netre szivárgását követően a Lapsus$ - nyilvánvalóan egy véletlen egybeesés keretében - közölte, hogy most egy időre felhagynak tevékenységükkel. "Néhány tagunk szabadságon van 2022.03.30-ig. Lehet, hogy egy ideig csendben leszünk. Köszönjük, a megértést. Igyekezni fogunk minél hamarabb [ismét] szivárogtatni", írta a csapat Telegram-csatornáján.