Az Apple alig két héttel a legújabb olcsó iPhone, az SE 3 bemutatását követően máris kénytelen volt a készülékre vonatkozó megrendeléseit csökkenteni beszállítói felé. A jelek szerint ugyanis az emberek számára már a viszonylag alacsony áron megvehető iPhone sem vonzó annyira, mint korábban volt - így pedig kevesebbet kell majd gyártani belőle, mint amire az almás vállalat eredetileg számított.

Legalábbis ezt állítja a Nikkei Asia üzleti magazin, aminek információi szerint az Apple igen durva mértékben: 20 százalékkal volt kénytelen lefelé módosítani prognózisát a készülékkel kapcsolatban a korábbiakhoz képest. Ez havonta akár 1 millióval kevesebb iPhone SE 3 legyártását és eladását jelentheti, ami azért is fájó az Apple-nek, mert nem ez az egyetlen terméke, amit a visszaesés érint.

A források szerint ugyanis a cég AirPods nevű vezeték nélküli fülhallgatóira vonatkozó rendeléseit is csökkentette, méghozzá nem kevesebb, mint 10 millió egységgel, és a tavaly ősszel bemutatott iPhone 13 család esetében is milliós tétellel korrigálta lefelé a megrendeléseket - bár utóbbi esetében ez viszonylag alacsony számot jelent a teljes várt eladásokhoz képest.

A mostani ugyanakkor nem az első alkalom, hogy mostanában az Apple-nek azzal kell szembesülnie: nem keresik már annyira az iPhone-okat az emberek, mint korábban tették, illetve mint a cég várta volna. Tavaly nyáron konkrétan szabadságra kellett küldeni az iPhone-okat összeszerelő üzemekben dolgozó, korábban jellemzően még túlórázó is fogott munkásokat, mert túl nagy mennyiségben kezdtek el felhalmozódni az üzletekben ez eladatlan almás telefonok, de a vállalatnak már a korábbi években is folyamatosan lefelé kellett korrigálnia az eladásokra vonatkozó prognózisait a kereslet szinte folyamatos visszaesése amiatt.