Az Intel alig egy hét múlva egy olyan processzort fog leleplezni, amiről a cég azt állítja, hogy a világ leggyorsabb PC-s processzorát képezi. Az 12900KS típusjellel érkező Core i9 chip akár 5.5 GHz-en is tud majd működni, és nem kevesebb, mint 16 fizikai maggal fog rendelkezni, de a hyperthreadingnek köszönhetően akár 24 szál párhuzamos végrehajtására is képes lesz majd.

Utóbbi számok furcsán hangozhatnak egyesek számára, de helyesek. Ennek oka az, hogy a fizikai magoknak csak fele lesz teljes értékű, teljesítményre kihegyezett (ún. "P"), és csak ezek tudnak majd egyszerre akár két szál végrehajtásán is dolgozni. A másik 8 darab ugyanakkor egyszerűsített, energiatakarékos (ún. "E") mag lesz, amik mindegyike csak egyetlen szálon tud majd dolgozni - és így jön ki az összesen 24 párhuzamos szál.

Az Intel Core i9-12900KS processzor jellemzőiAz Intel Core i9-12900KS processzor jellemzői

Ez a kettősség kiterjed majd a működési sebességre is: a E magok alapból csak 2.4 GHz-en pörögnek majd, és turbó módban is csak 4.0 GHz-ig fognak gyorsulni. Ezzel szemben a P magok viszont 3.2 GHz-en ketyegnek majd alapjáraton, szükség esetén pedig az igen durva 5.5 GHz-ig is fel fognak majd pörögni. A 10 nanométeres technológiával készülő chippel a DDR4 és DDR5 memóriát egyaránt lehet majd használni, PCI Express-ből pedig az új, 5.0-s verziót fogja támogatni.

Az új Core i9-12900KS ára egyelőre nem ismert, de a kiszivárgott információk szerint nettó 800 dollár (272 ezer forint) körül alakul majd.