A napokban ismeretlen hackerek vagy hackerek áldozatává vált a nemzetközi zene ipar számos vezető előadója, illetve csatornája a YouTube-on. Egy "jogosultlan forrás" ugyanis több videót is feltöltött az illető művészek csatornájára, amin keresztül több száz millió nézők érhetett el. Az áldozatok között ott volt többek közöt Taylor Swift, Justin Bieber, Drake, valamint Eminem, Michael Jackson és a The Weeknd is.

A támadók az érintett csatornákra egy "Free Paco Sanz" című videót töltöttek fel, amiben egy, az év elején két év börtönbüntetésre ítélt spanyol csaló, Paco Sanz volt látható. Az illető 2010 és 2017 között több ezer embert csapott be és csalt ki tőlük igen jelentős mennyiségű pénzt, azt állítva magáról, hogy végleges stádiumú rákkal küzd - amiből viszont semmi nem volt igaz.

Bár a videókat a YoTube végül eltávolította az érintett csatornákról, azokat világszerte több ezren - ha nem még többen - láthatták az érintett művészek rajongói közül. A videómegosztó maga egyébként nem volt hajlandó kommentálni az incidensről szóló híreket, de a csatornákat üzemeltető Vevo elismerte azt, és közölte, hogy felül fogja vizsgálni azt a rendszert, amin keresztül kezeli ezeket, a további incidensek megelőzése végett.

A YouTube ugyan tavaly óta megköveteli a kétlépcsős azonosítás használatát a videófeltöltők részéről, de ez önmagában nem zárja ki a csatornák feltörését, mert a védelem több módon is megkerülhető lehető a hozzáértők által.