Bár azt, hogy az Apple új mini iPhone-ja - hiába olcsóbb nagyobb társainál - nem annyira fogy, mint a cég szeretné, már hónapok óta lehet tudni, de a jelek szerint a készülék iránti érdeklődés még annál is alacsonyabb, mint gondoltuk. Az iPhone 13 mini-t ugyanis szinte senki nem veszi - minden 100 iPhone vásárlóból mindösszesen 3 darab.

Ez derül ki a CIRP piackutató intézet egy frissen publikált elemzéséből, ami szerint az új olcsó iPhone kiérdemelhetné a minden idők legrosszabbul fogyó iPhone-jának járó képzeletbeli címet. Bár a Mini és SE változatok hagyományosan egyébként is kevesebb példányban kelnek el nagyobb testvéreiknél, az iPhone 13 mini esetében azonban még az előmodellhez, az iPhone 12 mini-hez képest is alacsony az érdeklődés, és az eladások csak kb. a felét érik el annak, mint amennyit utóbbi produkált a bemutatását követően hasonló időszakban.

Az iPhone-ok eladási arányainak alakulása az elmúlt évek során (kép: CIRP)Az iPhone-ok eladási arányainak alakulása az elmúlt évek során (kép: CIRP)

Ez azért is furcsa, mert ugyanakkor a felmérés szerint a felhasználók kevesebb ideig tartják meg iPhone-jaikat, mint a korábbi években. Míg 2021 elején az legtöbben azok voltak az iPhone-tulajdonosok között, akik készüléke 3 éves vagy régebbi volt, az idei év elején már csak egy-két éves készülékek voltak többségben - aminek tükrében még gyengébb az új mini iPhone szereplése, mert azt jelenti, hogy bár többen cserélték le készülékeiket, de közülük sokkal kevesebben váltottak rá, mint anno elődjére.

A többi iPhone közül egyébként 2022 első negyedévében a legnépszerűbb az iPhone 13 volt, amit az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max követtek. Ugyanakkor még mindig jelentős kereslet mutatkozott az előző évi modellek, az iPhone 12 és az iPhone 11 iránt is, amik a népszerűségi lista negyedik és ötödik helyére futottak be.