Bár a zsarolóvírusokra hagyományosan, mint a világ egyik leggaládabb szoftveralkotásaira szokás tekinteni, egy új típusuk bizonyos értelemben ellentétes előjellel érkezik, illetve működik. A GoodWill nevű ransomware ugyanis a világ jobbá tételén munkálkodik, mivel nem pénzt, hanem azt kéri a túszul ejtett fájlokért és adatokért cserébe áldozataitól, hogy azok három jó tettet hajtsanak végre - már ha meg akarják kapni az állományok dekódolásához szükséges titkosítókulcsot.

A zsarolóvírus mindjárt több javaslatot is tesz a jótettek megvalósítására. Ezek között szerepel pl. az, hogy az áldozatok pokrócokat ajándékozzanak hajléktalanok részére, pizzát vagy cukorkát vásároljanak éhes gyerekeknek, vagy fizessék ki valaki orvosi ellátását, aki sürgős kezelésre szorul, de aki egyébként nem engedhetné meg ezt magának.

A GoodWill által javasolt egyik jó cselekedet a hajléktalanok megajándékozása (fotó: University of Texas)A GoodWill által javasolt egyik jó cselekedet a hajléktalanok megajándékozása (fotó: University of Texas)

A jó cselekedeteket fényképekkel és videófelvétellel dokumentálni kell, ezeket pedig fel kell tölteni közösségi médiafelületekre is. Végül az áldozatoknak egy rövid kis esszét is közzé kell tenniük profiljukon, amiben beszámolnak arról, hogy miként váltak jó emberekké a GoodWill zsarolóvírus hatására. Ha mindez megvan, a hackerek állítólag megküldik a túszul ejtett állományok dekódolásához szükséges titkosítókulcsot az áldozatok részére.

Az egyetlen problémát (?) ezen a ponton képezi, hogy az új ransomware nem tűnik túl virulensnek, és nincs egyetlen ismert áldozata sem, aki teljesítette volna előírását a jótettek elvégzésére. Reméljük ez csak azért van, mert nagyon kevesek fájljait sikerült túszul ejtenie, akikét pedig mégis, azok fel voltak készülve ilyen esetekre, és biztonsági mentésből vissza tudták állítani őket - nem pedig azért, mert inkább lemondtak adataikról, csak hogy ne kelljen valami jó cselekedetet végrehajtaniuk.