A NASA csütörtökön egy olyan bejelentést tett, amit a világon minden UFO-hívő örömmel hall. Az űrkutatási hivatal ugyanis közölte, hogy egy saját, hivatalos vizsgálatot fog indítani a sok ellentmondás, legenda és persze összeesküvés-elmélet által övezett UFO-jelenségkör ügyében.

UFO = UAP

A NASA közleményében ugyan egyszer sem említi az UFO szót, és helyette UAP-ról, azaz "Unidentified Aerial Phenomena"-ról, tehát "Ismeretlen Légi Jelenség"-ről beszél, de ennek ellenére teljesen egyértelmű, hogy valójában a köznyelvben UFO-kként ismert, illetve emlegetett jelenségek kutatásáról van szó. Az UAP ugyanis a NASA megfogalmazása szerint azokat az "égben végbemenő események megfigyelései"-t takarja, "amiket nem lehet ismert légi járműveknek vagy ismert természeti jelenségeknek tulajdonítani" - tehát gyakorlatilag nincs tudományos magyarázat felbukkanásukra.

A NASA új kutatása tudományos magyarázatot próbál majd meg találni az UFO-észlelésekreA NASA új kutatása tudományos magyarázatot próbál majd meg találni az UFO-észlelésekre

Az új program keretében a NASA azt tervezi, hogy a szóban forgó témában azonosítja és összegyűjti az eddig elérhető adatokat, majd azokat tudományos elemzésnek veti alá - azért, hogy "jobban megértse az UAP-okat" (UFO-kat).

Nem E.T. után fognak kutatni

A hivatalos magyarázat szerint ugyanakkor a NASA ezt nem azért teszi, mert úgy gondolja: így idegen civilizációk vagy technológiák bizonyítékait találja majd. Ehelyett a hivatal az űrkutatás és az ezzel összefüggő repülések biztonsága miatt aggódik, és azt reméli, hogy a jelenleg ismeretlen jelenségek megismerése segít majd ezt növelni.

A NASA megjegyzi, hogy bár rendelkezik a földönkívüli élet kutatását célzó programmal is, ez a tanulmány most nem ilyen jellegű lesz. A hivatal szerint a tanulmány mintegy 9 hónap múlva (tehát valamikor 2023 elején) zárulhat majd, eredményeit pedig vélhetően közlik majd.