Meglehetősen érdekes fordulat következett be az ukrajnai háború kitörése óta eltelt pár hónap alatt a kibertámadások eloszlásában a világban. Ugyanis míg korábban ezek általában elkerülték Oroszországot, sőt, gyakran onnan látszottak kiindulni, addig a háború kitörése óta az ország a kibertámadások legkedveltebb célpontja lett.

Legalábbis ezt állítja a biztonságtechnikai szoftvereket fejlesztő ESET egy új elemzésében, amiben a hábori kitörése előtti és utáni állapotokat hasonlítja össze egymással. Ezek szerint az Orországot célzó zsaroló- és adattörlőprogramok száma drámai mértékben megnőtt, ami arra utal, hogy a kiberbűnözők többsége is állást foglal a háború ügyében, és ennek szolgálatába állítja kibertámadásait és kártevőit is.

Az ESET szerint a zsarolóvírusok mellett a spam és az adathalász fenyegetések száma is megnőtt a háború kitörését követően. Bár ezekben eredetileg az Ukrajnát támogatókat próbálták kihasználni, később a trend megfordult, és többségbe kerültek az oroszokat célzó átverések.

Az ESET telemetriai mérései szerint a kifejezetten banki adatokra vadászó Emotet volt az elmúlt hónapok egyik legtöbbször azonosított kártevője, ami azonban vélhetően a jövőben erősen visszaszorul majd. Ennek oka, hogy a Microsoft időközben lezárta azt a lehetőséget, amin keresztül ez a vírus támadni tudott - így a jövőben a kiberbűnözők kénytelenek lesznek más elven működő kártevő segítségével megpróbálni bejutni áldozataik gépére.