A Google arra készülhet, hogy Android telefonok szélesebb körén elérhetővé tegyen egy olyan funkciót, ami hasznos, sőt, akár életmentő segítséget nyújthat ezen készülékek tulajdonosai számára, ha azok - ne adj isten! - autóbaleset szenvednek valahol. Az ilyen baleseteket ugyanis szenzoraik segítségével érzékelni képesek a készülékek, és automatikusan hívhatják a segélyvonalat - amennyiben a felhasználó maga erre valamiért nem képes.

Ez a vészhelyzeti funkció már egy ideje elérhető a Google sajátmárkás Pixel telefonjait használók számára, de a cég a jelek szerint azt tervezi, hogy hamarosan más Android telefonokon is bekapcsolhatóvá teszi azt. Az erre utaló jeleket szemfüles felhasználók vették észre a Google "Personal Safety" nevű alkalmazásának legújabb kiadásában, ami már a szóban forgó, autóbalesetekkel összefüggő szövegeket is tartalmaz, méghozzá "nopixel" megjelöléssel, ami arra utal, hogy ezeket a nem Pixel márkájú telefonokra szánja majd a vállalat.

A Google alkalmazása baleset esetén automatikusan tud vészhívást indítani és segítséget kérniA Google alkalmazása baleset esetén automatikusan tud vészhívást indítani és segítséget kérni

Hivatalos bejelentés hiányában egyelőre nem egyértelmű, hogy az újítást minden Androidot futtató okostelefon megkapja majd, vagy az csak bizonyos márkákon, esetleg modelleken válik majd elérhetővé. Mindenesetre ez nem az első alkalom lenne, hogy a Google egy, korábban csak Pixel telefonjain biztosított szolgáltatást vagy fejlesztést más készülékeken is használhatóvá teszi. Korábban így járt pl. a cég saját kamera alkalmazása, vagy utoljára a védett fotómappák használatának lehetősége is.